PARA VOLVER A VER/LEER

- PROGRAMA ESPECIAL SOBRE HAITÍ CON IMÁGENES DE LA ZONA DEVASTADA...... COLUMNA DE LA IZQUIERDA

- PANORAMA DE LA SITUACIÓN DE LA TDT LOCAL EN LA COMUNITAT VALENCIANA: http://perevalenciano.blogspot.com/2010/01/el-fracaso-de-la-tdt-local-en-espana-el.html


lunes, 5 de abril de 2010

TELEVISIÓ --- Canal 9 estrena 'Selecció natural', un encertat calc del català 'Alguna pregunta més?'

En un pequeño homenaje a Sergi Durbà, ahí va un artículo escrito en valenciano. Pido disculpas a aquellos lectores de otras partes de España que no lo comprenden. Si alguien está interesado lo traduzco. En éste hago una reseña de una programa que ha estrenado Canal 9, la televisión pública valenciana, hace poco tiempo y que se titula 'Selecció natural', similar a 'Alguna pregunta més' de la catalana TV3.

Poques alegries em dóna Canal 9, però em sembla just fer una felicitació pública d'un nou programa estrenat fa un parell de setmanes, coincidint amb les retransmissions especials de Falles. Em referisc a 'Selecció natural', un encertat calc del català 'Alguna pregunta més?', però amb una valencianització dels temes molt adequada. Sembla el típic programa de 'zapping', però no ho és en absolut. Es tracta d'un espai que ens fa riure des del primer moment, utilitzant tots els recursos actuals, que són molts, per a l'obtenció de vídeos de tot tipus, bé siga a través d'internet -youtube és un filó collonut-, bé a través de l'important arxiu històric dels 20 anys de Canal 9, que ens permetrà gaudir d'imàtgens tan espaterrants (desternillantes) com les protagonitzades pel desaparegut Joan Monleon i la seua 'Paella Russa' o els primers frikis del 'Parle Vosté, Calle Vosté' o el Jesús Mariñas, Karmele Marchante o Lydia Lozano del primer programa del cor que va fer història, com ara el 'Tómbola'.

Això, i uns bons guions, que d'això sí en sabem a la Comunitat Valenciana, ja tenim programa perfecte, entretingut, divertit i en valencià. Perquè ja està bé de pel.lícules americanes, telenovel.les i tot tipus d'espais en castellà comprats a preu de saldo -ho dic amb ironia- per la FORTA. Ja està bé de pagar quantitats desconegudes, però de segur astronòmiques, pels drets de l'emissió de futbol de primera i de la Fòrmula 1, quan ja n'hi ha televisions privades que s'encarreguen d'això. És el moment d'apostar per la producció valenciana i en valencià. Tenim productors, guionistes i actors fantàstics, com s'ha demostrat amb programes com ara 'L'Alqueria Blanca', 'Guamipi', 'Valencians pel món' o 'Dossiers', per dir només alguns exemples.

Tornant a 'Selecció natural', el programa seguix la senda del 'Alguna pregunta més?' que, poquet a poquet, ha aconseguit un gran èxit, en part gràcies a l'efecte 'amplificació' del youtube i al 'zapping' d'altres cadenes de televisió, inclús aquelles d'àmbit nacional. Malgrat que pareixia que no podíem riure'ns de nosaltres, este programa demostra que no és així, sinó que hi ha un fum de possibilitats en este sentit. Les Falles, per exemple, són un filó absolut, però no l'únic. Si els bascos poden riure's i fer bromes inclús d'ETA, els nacionalistes i la 'kale -que dale, que dale- borroka', com era possible que els valencians no tinguerem en la televisió pública de tots un programa corrosiu d'autocrítica? Als responsables de 'Selecció natural', als guionistes, i als directius de Canal 9, un prec: per favor, deixeu mànega ampla als creatius, que ho necessitem. Imitem en allò bo que fan catalans i bascos televisivament parlant i critiquem-ho tot. No tingam por de ningú, ni dels nostres polítics, ni de l'Esglèsia perquè, amb una bona sàtira, que no déu estar renyida amb el respecte a les persones i les institucions, tindrem assegurat un programa sublim i perdurable.

Vos passe l'enllaç de la pàgina web de 'Selecció natural', perquè podau coneixer-lo millor i, si vos agrada, que podau fer-vos seguidors. A continuació, com a petit homenatge, vos afegixc els noms i càrrecs de les persones que fan possible esta illa de l'humor a Canal 9.

http://www.canal9.es/programas/seleccio_natural/princiv.asp?idioma=0&idpage=0

Producció executiva: Arturo Orrico
Direcció i realització: Hipòlit Soler
Coordinació continguts RTVV: José Llácer
Coordinació de guió RTVV: Toni Betrán
Producció: Quique Gimeno
Producció delegada RTVV: Juanjo Martínez
Ajudant de realització: Leticia Sorivella
Ajudant de producció: Carmen Camps
Guionistes: José Manuel Mas, Rafa Ferrero, Josep Vicent Miralles, Rebeca Argudo
Grafista: Javier Santaella
Postproducció: Carlos Corresa
Ambientació musical i Sonorització: Rubén Santatecla
Actor de doblatge: Pedro Campos
Documentalista: Ana Contat
Coordinació tècnica: Jorge Gomis
Ajudant de redacció: Carolina Balsalobre, Javier Casado
Becaris: Vicky Garcia, Cristina Torres, Cesar García

Moltes felicitats!!

1 comentario:

Selecció Natural dijo...

Moltes gràcies per la critica!
Ja veurem si fan cas al que dius i podem fer cami d'humor per esta tele.
Ens fa molta il.lusió llegir estes coses. Molta.